• Een beursindicator waar superbelegger Warren Buffett hoog van opgeeft, slaat rood uit.
  • Aandelen in de VS lijken zwaar overgewaardeerd, op basis van de ‘Buffett-indicator’.
  • Buffett heeft in het verleden gezegd dat de indicator goed kan werken als signaal voor een aanstaande beurscrash.

Superbelegger Warren Buffett hecht voor het algemene beurssentiment en de waardering van aandelen waarde aan een indicator waarbij de totale marktwaarde van aandelen wordt gedeeld door de omvang van de economie.

In de VS gebeurt dit door de waarde van de brede Wilshire 5000 Total Market Index te delen door het meest recente kwartaalcijfer voor het bruto binnenlands product.

Als de beurswaarde van alle Amerikaanse aandelen hoog is vergeleken met de omvang van de economie geldt dit als teken dat aandelen duur zijn.

De huidige stand van de ‘Buffett-indicator’ suggereert dat de beurswaarde van Amerikaanse aandelen meer dan twee keer zo groot is als de omvang van de Amerikaanse economie. Hiermee zijn Amerikaanse aandelen duurder dan ooit.

In een artikel in Fortune Magazine van 2001 prees Buffett de indicator als "waarschijnlijk de beste maatstaf voor de waardering van aandelen op welk moment dan ook".

Lees ook: Een stijging van langlopende rentes is ‘dynamiet’ voor de beurs, zegt beursveteraan die spreekt over ‘de grootste zeepbel’ in zijn carrière

Toen de Buffett-indicator rond het jaar 2000 een recordhoogte bereikte tijdens de dotcomzeepbel had dat als "een sterk waarschuwingssignaal moeten gelden" voor een komende beurscrash, aldus Buffett.

In de jaren voorafgaand aan het uitbarsten van de financiële crisis van 2008 schoot de Buffett-indicator ook fors omhoog.

Hieronder zie je de versie van de Buffett-indicator die wordt bijgehouden door de centrale bank van St. Louis in de VS. Hierbij zijn de beurswaarde van Amerikaanse aandelen en het nationaal inkomen beide geïndexeerd, waarbij de indexwaarde voor het vierde kwartaal van 2007 op 100 is gesteld.

Een zwak punt van de Buffett-indicator is dat deze graadmeter de actuele waarde van de beurs vergelijkt met de omvang van de economie in het voorgaande kwartaal. Als de economie sterk groeit, is de actuele waarde van de economie groter en zou de waardemeter wat lager moeten uitvallen.

Aan de andere kant duiden diverse andere indicatoren op een overspannen aandelenmarkt. Pessimistische beursexperts zoals Michael Burry, die werd geportretteerd in het boek en de gelijknamige film 'The Big Short', waarschuwen al een tijdje voor een beurscrash.

Burry schuwt daarbij grote woorden niet en sprak onlangs van de "moeder van alle crashes" die eraan zit te komen. Een andere expert op het gebied van de waardering van aandelen, Jeremy Grantham, heeft eveneens gewaarschuwd voor een zeepbel "van epische proporties" die op enig moment moet barsten.

LEES OOK: De opmars van de beurs gaat moeizamer – waarom aandelen het zwaar krijgen, volgens 3 topstrategen op Wall Street